Woning kopen Peins

Jouw ideale woning kopen in Peins? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije buurt vind je voldoende dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast geniet je hier ook van een groot natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er 21.376 huizen (67,3% koopwoning, 32,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €247.730. Op dit huizenplatform blader je door het woningaanbod in Peins, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals restaurants, openbaar vervoer, winkels, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsPeins
Postcode8812
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Peins maart 2024

Met onze huizenzoeker blader je door alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als aantal kamers, bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtypeen meer onderwerpen zoals CV-ketel & de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Schalsum, Zweins, Ried, Boer of Dongjum.

woning-te-koop-peins

Appartementen te koop Peins

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de basis gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en je hebt weinig onderhoud. Belangrijke nadelen: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 92 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 780 m3 gas en gem. 1760 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Peins

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: vaak een klein tuintje en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 86 m2 – 125 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas en 2330 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Peins is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je geniet van meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 82 m2 en 126 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2400 kWh stroom + 1280 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Peins

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 133 m2 en 140 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2520 kWh elektra en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Let op: Goedkoop is het niet. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 142 m2 en 197 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3400 elektra (kWh) & 1720 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Peins

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Jaap.nl, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in Peins zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod zal afhangen van de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het zaak om de financiering in orde te maken. D.m.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Peins

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Zo’n taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de tabel hieronder bekijk je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Peins en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Peins geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.550 en €3.250. In de volgende weergave bekijk je adressen van financieel adviseurs in Peins.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Peins. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Peins

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Peins en net daarbuiten. Goed om te weten: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Woonboot.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost nu een woning in Peins kopen?

In en rondom de gemeente Waadhoeke vinden we circa 21.376 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €173.000 en de gem. marktprijs is €247.730. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit betekent dat het aanbod klein is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Peins. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Peins?

Een huis in Waadhoeke kent een gem. verbruik van 1370 m3 per jaar aan gas en 2720 electriciteit (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (780 m3 gas en 1760 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt vaak het meeste energie (1720 kuub aardgas en 3400 kWh electriciteit). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Peins passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Peins?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente verblijven 46.090 personen in 20.299 huishoudens. Dit zijn 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,23 inwoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan teken je de (voorlopige) koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Peins?

In de omgeving vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Peins laten uittekenen. Doe navraag bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8812.

Plaats een reactie