Woning kopen St.-Annaparochie

Ga je een woning kopen in St.-Annaparochie? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je toegang tot meerdere voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Tevens tref je hier een schitterende natuur voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er 21.376 huizen (67,3% koop, 32,5% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €247.730. Op deze pagina blader je door het beschikbare woningaanbod in St.-Annaparochie, gegevens van makelaarskantoren, taxateurs en experts in financiële diensten. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je vind hier zowel kleinere huizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de gemiddelde woningprijs is €247.730.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals natuurgebieden, restaurants, sportclubs, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsSt.-Annaparochie
Postcode9076
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod St.-Annaparochie maart 2024

Onderstaand check je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakte, ligging, vraagprijs, aantal kamersen meer onderwerpen zoals verwarming of mogelijkheden voor parkeren. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Bekijk ook woningen die te koop staan in Vrouwenparochie, Oudebildtzijl, Westhoek, Hallum en Marrum.

woning-te-koop-st-annaparochie

Appartementen te koop St.-Annaparochie

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Minpunten zijn: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 105 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 780 m3 gas en tevens 1760 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen St.-Annaparochie

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 86 m2 en 118 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en 2330 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in St.-Annaparochie is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 en 126 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2400 kWh stroom & 1280 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning St.-Annaparochie

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 130 m2 & 140 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2520 kWh elektriciteit en 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 – 203 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3400 elektriciteit (kWh) en 1720 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in St.-Annaparochie

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in St.-Annaparochie Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. D.m.v. aankoopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in St.-Annaparochie

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Zo’n taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in St.-Annaparochie en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in St.-Annaparochie geeft je passend en persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw financiële man loopt jouw financiële situatie door en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 – €3.000. In de volgende weergave verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in St.-Annaparochie.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in St.-Annaparochie. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in St.-Annaparochie

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in St.-Annaparochie en direct omgeving. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Laagbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat kost een woning in St.-Annaparochie kopen?

In de gemeente Waadhoeke zijn er 21.376 woningen. De verdeling is als volgt: 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €247.730. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in St.-Annaparochie. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in St.-Annaparochie?

Een woning in Waadhoeke heeft een verbruik van gemiddeld 1370 m3 gas en 2720 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (780 m3 aan gas en 1760 kWh elektra. Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1720 kuub gas en 3400 elektra (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in St.-Annaparochie passen duurzame investeringen zoals zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in St.-Annaparochie?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 46.090 mensen die we kunnen onderverdelen in 20.299 verschillende huishoudens. Dat betreffen 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 gezinnen zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,23 bewoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in St.-Annaparochie?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in St.-Annaparochie laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.waadhoeke.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9076.

Plaats een reactie