Woning kopen Westhoek

Ga je een woning kopen in Westhoek? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. In aanvulling daarop tref je hier een park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 21.376 woningen (67,3% koopwoning, 32,5% huurwoningen). De gemiddelde transactieprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €247.730. Op deze pagina bieden wij het beschikbare woningaanbod in Westhoek, adresgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Er is een mix van rijtjeshuizen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals winkels, restaurants, sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsWesthoek
Postcode9075
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Westhoek maart 2024

In ons overzicht ontdek je het actuele woningaanbod van maart 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op bouwjaar, woningtype, woonoppervlakte, aantal kamers, ligging, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming of rolstoelvriendelijk. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod St.-Annaparochie, Vrouwenparochie, Hallum, Marrum of Nij Altoenae.

woning-te-koop-westhoek

Aanbod appartement kopen in Westhoek

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn centraal gelegen, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en zijn vaak onderdeel van een VvE. Vergeet niet: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alles gelijkvloers en lagere woonlasten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 & 101 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas & 1760 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Westhoek

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: een kleine achtertuin en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 & 113 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas en tevens 2330 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Westhoek is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt wat minder inkijk, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 82 m2 & 130 m2.
 • Schatting: er wordt 2400 kWh stroom en 1280 m3 gas gebruikt.

2-onder-1-kap woningen Westhoek

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 134 m2 & 151 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2520 kWh elektriciteit & 1260 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 152 m2 – 204 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3400 elektriciteit (kWh) + 1720 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Westhoek

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Wanneer je op woningjacht gaat dan adviseren wij om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je maximaal kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Zia zoekmachines zoals Funda, Pararius, Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Westhoek Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze specialist zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen te bevestigen. Op basis van het geaccepteerde bod, kosten koper (k.k.), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Westhoek

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder tonen wij gegevens van taxateurs en makelaars in Westhoek en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Westhoek geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.200 en €3.150. In de lijst hierna check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Westhoek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westhoek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Westhoek

Deze maand (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Westhoek en omgeving. Goed om te weten: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Hoogbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Westhoek kopen?

In deze gemeente Waadhoeke vind je ongeveer 21.376 woonhuizen. Je vindt hier circa 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €173.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €247.730. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat er niet veel aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westhoek. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Westhoek?

Een woning in Waadhoeke kent een gem. verbruik van 1370 m3 aan gas en 2720 kWh elektra. Een appartement is het meest zuinig (780 kuub aardgas en 1760 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (1720 kuub gas p/jaar en 3400 kWh electriciteit). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Westhoek passen duurzame bronnen zoals zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Westhoek?

Deze buurt wordt omschreven als erg In deze gemeente wonen 46.090 inwoners in 20.299 verschillende gezinnen. Dit zijn 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 families zonder kinderen en 6.817 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,23 inwoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Daarbij zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. een mooi bod ontvangen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Westhoek?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Westhoek zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Nibud, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9075.

Plaats een reactie