Woning kopen Zuiderwoude

Jouw volgende woning kopen in Zuiderwoude? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. In de regio heb je verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Tevens ontdek je hier een prachtig groen natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 7.411 woningen (69,2% koopwoning, 30,7% huur). De gemiddelde transactieprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €498.206. Op dit woningplatform tonen wij het beschikbare woningaanbod in Zuiderwoude, adressen van kantoren als makelaardijen, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Noord-Holland.
 • Je hebt de keuze uit kleine appartementen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €359.000, de gemiddelde woningprijs is €498.206.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals natuurgebieden, winkels, restaurants, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteWaterland
PlaatsZuiderwoude
Postcode1153
Netnummer020 (+3120)
Inwoners (gemeente)17.424
Aantal huishoudens7.558
Aantal huishoudens met kinderen2.769
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen7.411
Aantal koopwoningen6.276
Aantal huurwoningen1.135
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€359.000
Gemiddelde verkoopprijs€498.206
Gemiddeld gasverbruik1340 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Zuiderwoude mei 2024

In deze lijst vind je het actuele woningaanbod van mei 2024. Selecteer op vraagprijs, ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakte, woningtypeen additionele aspecten als energieprestaties & aanwezigheid van parkeerplaats. Neem contact op met de bewoners of makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Uitdam, Marken, Broek in Waterland, Katwoude en Monnickendam.

woning-te-koop-zuiderwoude

Appartement kopen in Zuiderwoude

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, je vind ze veel in het centrum, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Woonoppervlak tussen de 60 m2 & 102 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 840 m3 gas en doorgaans 1930 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Zuiderwoude

Een tussenwoning is een woningtype die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 85 m2 en 125 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas en daarbij 2880 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Zuiderwoude is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 – 125 m2.
 • Schatting: er wordt 3010 kWh stroom & 1410 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Zuiderwoude

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Minpunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 123 m2 en 146 m2.
 • Verwachting: er wordt 3280 kWh stroom en 1530 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je bent lekker op jezelf: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 140 m2 en 201 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3900 elektra (kWh) en 1960 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Zuiderwoude

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Zuiderwoude zoeken. Een mooi huis gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan wordt de koopakte opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering te bevestigen. Door middel van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Afsluitend die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en woningtaxateurs in Zuiderwoude

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze makelaar zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel tonen wij namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Zuiderwoude en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Zuiderwoude geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.900 – €2.750. In de opsomming hierna bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Zuiderwoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zuiderwoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Zuiderwoude

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Zuiderwoude en omgeving. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Lees ook verder over Hoekwoning.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost gemiddeld een woning in Zuiderwoude kopen?

In de buurt van de gemeente Waterland vinden we circa 7.411 woonobjecten. Hierbij spreken we van 6.276 (69,2%) koopwoningen en 1.135 (30,7%) huurwoningen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 128 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €359.000 en de gem. verkoopprijs is €498.206. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat wil zeggen dat er maar beperkt aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zuiderwoude. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Zuiderwoude?

Een woonhuis in Waterland gebruikt gemiddeld 1340 m3 aan gas en 2970 electriciteit (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (840 m3 gas en 1930 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1960 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3900 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Zuiderwoude passen duurzame producten zoals dakisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Zuiderwoude?

Deze buurt heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente verblijven 17.424 mensen in 7.558 verschillende huishoudens. Dit zijn 2.334 eenpersoonshuishoudens, 2.455 gezinnen zonder kinderen en 2.769 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. Daarna komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan is het tijd voor de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Zuiderwoude?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Zuiderwoude bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.waterland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1153.

Plaats een reactie