Woning kopen Wapserveen

Een woning kopen in Wapserveen? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Drenthe. In de buurt vind je meerdere faciliteiten zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Ook ontdek je hier een mooi en rustig natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 8.553 woningen (74,3% koopwoning, 25,6% huur). De prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €386.678. Op dit woningplatform blader je door het laatste woningaanbod in Wapserveen, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Drenthe.
 • Er is een mix van kleinere huizen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €278.000, de gemiddelde verkoopprijs is €386.678.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals natuurgebieden, scholen, kinderopvang, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsWapserveen
Postcode8351
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Wapserveen juli 2024

Onderstaand maak je kennis met het actuele woningaanbod van juli 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, ligging, vraagprijsen relevante factoren als verwarming of aanwezigheid van een bad. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het actuele woningaanbod in Giethoorn, Blokzijl, Eesveen, De Bult & Kallenkote.

woning-te-koop-wapserveen

Eigen appartement kopen in Wapserveen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, zijn uitstekend bereikbaar, in de regel gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 67 m2 en 95 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 890 m3 gas en gem. 2060 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Wapserveen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: vaak een klein tuintje en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 & 105 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1110 kuub gas en 2090 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Wapserveen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt meer privacy, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 81 m2 en 111 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2240 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Wapserveen

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 125 m2 en 150 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2880 kWh elektriciteit en 1370 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: ontzettend veel woonruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 143 m2 – 195 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3670 stroom (kWh) en 1970 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Wapserveen

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Jaap.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Wapserveen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze deskundige zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en helpt bij het uitbrengen van het bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. A.d.h.v. aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. Als laatste ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Wapserveen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Wapserveen en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een erkend hypotheekadviseur in Wapserveen geeft advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 en €3.000. In de tabel hieronder bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Wapserveen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wapserveen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Wapserveen

Recent (juli 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In de tool hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Wapserveen en in de buurt. Noemenswaardig: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Hypotheekrenteaftrek.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Wapserveen kopen?

In de hele gemeente Westerveld zijn er ruim 8.553 woningen. Het gaat om 7.744 (74,3%) koopwoningen en 809 (25,6%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 190 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €278.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €386.678. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wapserveen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Wapserveen?

Een woning in Westerveld gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1600 kuub gas en 3080 electriciteit (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (890 m3 gas en 2060 stroom (kWh). Een vrijstaande woning neemt flink meer energie af (1970 m3 gas voor verwarming en warm water en 3670 kWh elektra). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Wapserveen passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, dakisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Wapserveen?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente leven 19.460 personen in 8.728 verschillende huishoudens. Er wonen 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 families zonder kinderen en 2.570 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,17 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Vervolgens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Wapserveen?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Wapserveen zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 8351.

Plaats een reactie