Woning kopen Oldelamer

Alles weten over woning kopen in Oldelamer? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek bestaan er uiteenlopende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij is er vlakbij een bijzondere natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 11.757 woningen (64,6% koopwoning, 35,2% huurhuis). De gemiddelde prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €318.872. Op dit huizenportaal tonen wij het laatste woningaanbod in Oldelamer, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. bovenwoningen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €211.000, de gemiddelde huizenprijs is €318.872.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals restaurants, scholen, natuurgebieden, winkels, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
PlaatsOldelamer
Postcode8486
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Oldelamer april 2024

Onderstaand maak je kennis met het actuele woningaanbod van april 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, ligging, vraagprijs, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakteen andere eigenschappen zoals duurzaamheid & de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de bewoners of makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Nijelamer, Nijeholtwolde, Munnekeburen, Langelille en Scherpenzeel.

woning-te-koop-oldelamer

Appartementen te koop Oldelamer

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze zijn centraal gelegen, in de regel gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alles gelijkvloers en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 100 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 850 m3 gas + 1760 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Oldelamer

Een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 & 108 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1140 kuub gas en tevens 2360 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Oldelamer is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en je kunt vaak de auto goed parkeren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 97 m2 & 125 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2420 kWh stroom & 1240 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Oldelamer

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 125 m2 & 141 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2680 kWh elektra + 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 en 204 m2.
 • Verwachting: er wordt 3620 elektra (kWh) & 1810 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Oldelamer

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Eens je inzicht hebt in wat je budget is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via concepten als Funda, en ook Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Oldelamer Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Kijk goed of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Deze koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. Gebaseerd op aankoopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en directe verbouwkosten calculeert de specialist wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en woningtaxateurs in Oldelamer

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een object berekend door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In het overzicht hieronder tonen wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Oldelamer en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Oldelamer geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.600 en €2.850. In het schema hier bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Oldelamer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oldelamer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Oldelamer

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Oldelamer en direct omgeving. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Hypotheekrenteaftrek.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Oldelamer kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Weststellingwerf bestaan er circa 11.757 woonobjecten. Je vindt hier circa 10.409 (64,6%) koopwoningen en 1.348 (35,2%) huurhuizen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 145 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €211.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €318.872. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Oldelamer. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Oldelamer?

Een woonhuis in Weststellingwerf gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1430 kuub aardgas en 2900 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (850 kuub aardgas en 1760 kWh stroom. Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1810 m3 gas voor verwarming en warm water en 3620 electriciteit (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Oldelamer passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Oldelamer?

Deze omgeving wordt omschreven als erg In de gemeente wonen 25.914 mensen in 11.356 huishoudens. Er wonen 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 gezinnen zonder kinderen en 3.782 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,24 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of social media. Daarna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Oldelamer?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Oldelamer realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8486.

Plaats een reactie