Woning kopen Scherpenzeel

Alles weten over woning kopen in Scherpenzeel? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek bestaan er allerhande dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Bovendien tref je hier een mooi en rustig natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 11.757 woningen (64,6% koopwoning, 35,2% huur). De huizenprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €318.872. Op deze informatieve website check je het recente woningaanbod in Scherpenzeel, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je hebt de keuze uit tussenwoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €211.000, de gemiddelde woningprijs is €318.872.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals scholen, restaurants, openbaar vervoer, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
PlaatsScherpenzeel
Postcode8483
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Scherpenzeel april 2024

In het schema hierna bekijk je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Zoek op aantal kamers, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, bouwjaaren andere woningeigenschappen als zuinigheid of aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een snelle bezichtiging Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Langelille, Munnekeburen, Spanga, Nijetrijne & Oldetrijne.

woning-te-koop-scherpenzeel

Aanbod appartement kopen in Scherpenzeel

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Deze studio’s zijn voordelig, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Gunstige ligging en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 – 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 850 m3 gas en doorgaans 1760 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Scherpenzeel

De betekenis van een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: geen garage en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 70 m2 en 110 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1140 kuub gas en 2360 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Scherpenzeel is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 95 m2 en 114 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektra en 1240 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Scherpenzeel

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 124 m2 – 141 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2680 kWh stroom + 1290 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 en 202 m2.
 • Verwachting: er wordt 3620 stroom (kWh) & 1810 gas (m3) verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Scherpenzeel

 1. Wat kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Woningen bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Scherpenzeel Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze professional zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Door middel van koopsom, kosten koper (k.k.), eigen middelen en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Scherpenzeel

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door te kijken naar diverse aspecten. Zo’n taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel tonen wij adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Scherpenzeel en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkend hypotheekadviseur in Scherpenzeel geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 & €3.250. In de tabel hieronder bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Scherpenzeel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Scherpenzeel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Scherpenzeel

De afgelopen periode (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze omgeving. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Scherpenzeel en daarbuiten. Belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Scherpenzeel kopen?

In en rondom de gemeente Weststellingwerf zijn er 11.757 woonobjecten. Het gaat daarbij om 10.409 (64,6%) koopwoningen en 1.348 (35,2%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 145 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €211.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €318.872. De woningmarkt is krap. Dat maakt dan dat je niet veel te kiezen hebt en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Scherpenzeel. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Scherpenzeel?

Een woning in Weststellingwerf verbruikt gemiddeld 1430 m3 per jaar aan gas en 2900 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (850 m3 gas voor verwarming en warm water en 1760 kWh stroom. Een vrijstaande woning heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1810 m3 gas en 3620 stroom (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Scherpenzeel passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Scherpenzeel?

Dit buurtschap kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente leven 25.914 inwoners in 11.356 verschillende gezinnen. Het betreft 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 huishoudens zonder kinderen en 3.782 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,24 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Vervolgens moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Scherpenzeel?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Scherpenzeel laten ontwerpen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 3925, 8483.

Plaats een reactie