Woning kopen Sonnega

Jouw aanstaande woning kopen in Sonnega? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek bestaan er uiteenlopende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast vind je in de directe omgeving een prachtige natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 11.757 huizen (64,6% koop, 35,2% huur). De huizenprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €318.872. Op deze pagina ontdek je het actuele woningaanbod in Sonnega, adresgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleine appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €211.000, de gemiddelde verkoopprijs is €318.872.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals sportclubs, natuurgebieden, winkels, kinderopvang, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
PlaatsSonnega
Postcode8478
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Sonnega april 2024

In het schema hierna check je optionele koophuizen die in april 2024 worden verkocht. Selecteer op woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, woonoppervlakteen meer onderwerpen zoals zuinigheid of aanwezigheid van parkeerplaats. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het woningaanbod Oldetrijne, Nijetrijne, Oldeholtwolde, Ter Idzard en Nijeholtpade.

woning-te-koop-sonnega

Appartement kopen in Sonnega

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, gebouwd op centraal gelegen locaties, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Wat wel geldt: je hebt minder ruimte, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 99 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 850 m3 gas en daarbij 1760 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Sonnega

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 72 m2 en 123 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1140 kuub gas en 2360 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Sonnega is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 & 117 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2420 kWh elektra + 1240 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Sonnega

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 134 m2 – 145 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2680 kWh elektra & 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 & 197 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3620 elektriciteit (kWh) + 1810 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Sonnega

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra hij berekend heeft wat je kunt betalen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Sonnega Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Door een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze professional zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Kijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. D.m.v. aankoopwaarde, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en woningtaxateurs in Sonnega

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze makelaar kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder kan je aan de slag met adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Sonnega en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Sonnega geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.600 en €2.550. In de tabel hieronder verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Sonnega.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sonnega. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Sonnega

Deze maand (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In de tool hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Sonnega en in de buurt. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Mogelijk ook interessant: Rentemiddeling.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost gemiddeld een woning in Sonnega kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Weststellingwerf registreren wij 11.757 huizen. Het gaat daarbij om 10.409 (64,6%) koopwoningen en 1.348 (35,2%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 145 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €211.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €318.872. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Sonnega. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Sonnega?

Een woonhuis in Weststellingwerf gebruikt gemiddeld 1430 m3 gas voor verwarming en warm water en 2900 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (850 kuub aardgas en 1760 stroom (kWh). Een vrijstaande woning verbruikt de meeste energie (1810 m3 gas en 3620 elektra (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Sonnega passen duurzame oplossingen als zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Sonnega?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 25.914 personen die we kunnen onderverdelen in 11.356 verschillende gezinnen. Hier wonen 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 gezinnen zonder kinderen en 3.782 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,24 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Een koper gevonden? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Sonnega?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Sonnega laten uittekenen. Doe navraag bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8478.

Plaats een reactie