Woning kopen Cothen

Alles weten over woning kopen in Cothen? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Utrecht. Op korte afstand bestaan er verschillende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast tref je hier een mooi en rustig natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente biedt 10.273 huizen (70,2% koophuis, 29,6% huurwoningen). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €422.915. Op dit woningportaal vind je het actuele woningaanbod in Cothen, gegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Utrecht.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. benedenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €292.000, de gemiddelde prijs van een woning is €422.915.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals restaurants, openbaar vervoer, scholen, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteWijk bij Duurstede
PlaatsCothen
Postcode3945
Netnummer0343 (+31343)
Inwoners (gemeente)23.914
Aantal huishoudens10.096
Aantal huishoudens met kinderen3.823
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen10.273
Aantal koopwoningen8.414
Aantal huurwoningen1.859
Gemiddelde woonoppervlakte124 m2
Gemiddelde WOZ€292.000
Gemiddelde verkoopprijs€422.915
Gemiddeld gasverbruik1210 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Cothen mei 2024

In het overzicht hieronder bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Zoom verder in op aantal kamers, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, liggingen meer onderwerpen zoals CV-ketel en aanwezigheid van parkeerplaats. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Langbroek, Maarn, Doorn, Elst en Uddel.

woning-te-koop-cothen

Appartement kopen in Cothen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, gebouwd op centraal gelegen locaties, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en de VvE doet het onderhoud. Wat wel geldt: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 & 92 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 820 m3 gas en gem. 2350 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Cothen

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 117 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1090 kuub gas en gem. 3000 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Cothen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meer groen om de woning, je geniet van meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 – 118 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3110 kWh stroom & 1260 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Cothen

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 124 m2 en 147 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3470 kWh stroom + 1500 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is erg veel ruimte in en om de woning en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 en 205 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4360 stroom (kWh) en 2070 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Cothen

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je weet wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Cothen Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of de juiste dingen erin staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. Op basis van het bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Cothen

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel tref je adressen van kantoren zoals taxatie specialisten en makelaars in Cothen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Cothen geeft advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur loopt jouw financiële situatie door en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.350 en €3.000. In onderstaande lijst verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Cothen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Cothen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Cothen

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In het overzicht hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Cothen en omliggende plekken. Belangrijk detail: dit zijn puur vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Bekijk ook meer informatie over Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Cothen kopen?

In deze gemeente Wijk bij Duurstede vind je ongeveer 10.273 woonobjecten. Er zijn 8.414 (70,2%) koophuizen en 1.859 (29,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 124 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €292.000 en de gem. marktprijs is €422.915. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat het aanbod klein is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Cothen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Cothen?

Een woonhuis in Wijk bij Duurstede verbruikt gemiddeld 1210 kuub gas en 3080 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (820 kuub gas p/jaar en 2350 electriciteit (kWh). Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (2070 m3 aan gas en 4360 elektra (kWh)). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Cothen passen duurzame producten zoals warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Cothen?

Deze woonplaats heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente verblijven 23.914 mensen in 10.096 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 2.813 eenpersoonshuishoudens, 3.460 families zonder kinderen en 3.823 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,35 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. Nu kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Cothen?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Cothen laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.wijkbijduurstede.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 3945.

Plaats een reactie