Woning kopen Bosch en Duin

Jouw ideale woning kopen in Bosch en Duin? Het is een heerlijke plek in de provincie Utrecht. In de regio bestaan er diverse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Bovendien geniet je hier ook van een schitterende natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er in totaal 29.638 woningen (52,2% koop, 47,3% huur). De woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €571.853. Op dit huizenplatform bekijk je het beschikbare woningaanbod in Bosch en Duin, adressen van kantoren als makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Utrecht.
 • Er is een mix van starterswoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €373.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €571.853.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals openbaar vervoer, winkels, natuurgebieden, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteZeist
PlaatsBosch en Duin
Postcode3735
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)64.905
Aantal huishoudens29.324
Aantal huishoudens met kinderen9.656
Gemiddelde huishoudensgrootte2,14
Aantal woningen29.638
Aantal koopwoningen16.234
Aantal huurwoningen13.404
Gemiddelde woonoppervlakte121 m2
Gemiddelde WOZ€373.000
Gemiddelde verkoopprijs€571.853
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2840 kWh

Woningaanbod Bosch en Duin mei 2024

Bijgaand bieden we de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Zoek op ligging, bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakteen relevante factoren als woninglabel & de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Bekijk ook het woningaanbod Groenekan, Maartensdijk, Den Dolder, Bilthoven en Austerlitz.

woning-te-koop-bosch-en-duin

Een appartement kopen in Bosch en Duin

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Deze studio’s zijn voordelig, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: het is allemaal wat kleiner, een tuin ontbreekt vaak en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 & 99 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 880 m3 gas en daarbij 2090 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Bosch en Duin

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Wat betreft de nadelige aspecten: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 & 122 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1170 kuub gas + 2820 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Bosch en Duin is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je geniet van meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 95 m2 & 116 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3020 kWh elektriciteit + 1400 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Bosch en Duin

De betekenis van een twee onder een kap is twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 131 m2 – 148 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3920 kWh elektra + 1880 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 146 m2 – 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 5010 stroom (kWh) & 2620 gas (m3)verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Bosch en Duin

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan adviseren wij om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Op het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Pararius kan je woningen te koop in Bosch en Duin Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Door middel van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel je moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Bosch en Duin

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Hij of zij heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder bekijk je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Bosch en Duin en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkend hypotheekadviseur in Bosch en Duin geeft financieel advies en helpt bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.550 & €3.250. In de tabel hieronder vind je gegevens van financieel adviseurs in Bosch en Duin.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Bosch en Duin. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Bosch en Duin

In mei 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Bosch en Duin en net daarbuiten. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Moderne woning.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Bosch en Duin kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Zeist registreren wij 29.638 woonobjecten. Het gaat daarbij om 16.234 (52,2%) koopwoningen en 13.404 (47,3%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 121 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €373.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €571.853. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat er maar beperkt aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Bosch en Duin. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Bosch en Duin?

Een woonhuis in Zeist verbruikt qua energie gem. zo’n 1280 kuub gas p/jaar en 2840 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (880 m3 gas en 2090 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (2620 m3 gas voor verwarming en warm water en 5010 kWh stroom). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Bosch en Duin passen duurzame bronnen zoals warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type huishoudens wonen in Bosch en Duin?

Deze woonplaats is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente wonen 64.905 mensen in 29.324 huishoudens. Het gaat om 11.977 eenpersoonshuishoudens, 7.691 families zonder kinderen en 9.656 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,14 personen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Nu ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Vervolgens krijg je schriftelijk de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Bosch en Duin?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels met woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Bosch en Duin bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.zeist.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 3735.

Plaats een reactie