Woning kopen Zeist

Een woning kopen in Zeist? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Utrecht. In deze levendige buurt zijn er meerdere voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In totaal zijn er in deze gemeente 29.638 woningen (52,2% koophuis, 47,3% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €571.853. Op dit huizenplatform ontdek je het huidige woningaanbod in Zeist, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Utrecht.
 • Er is een mix van tussenwoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €373.000, de basis verkoopprijs is €571.853.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals restaurants, natuurgebieden, kinderopvang, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteZeist
Postcode3701
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)64.905
Aantal huishoudens29.324
Aantal huishoudens met kinderen9.656
Gemiddelde huishoudensgrootte2,14
Aantal woningen29.638
Aantal koopwoningen16.234
Aantal huurwoningen13.404
Gemiddelde woonoppervlakte121 m2
Gemiddelde WOZ€373.000
Gemiddelde verkoopprijs€571.853
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2840 kWh

Woningaanbod Zeist maart 2024

Hieronder blader je door de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, woonoppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakte, liggingen additionele aspecten als energieneutraal & de aanwezigheid van een kelder. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook het huizenaanbod in De Bilt, Baarn, De Ronde Venen, Stichtse Vecht of Utrecht.

woning-te-koop-zeist

Eigen appartement kopen in Zeist

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn centraal gelegen, in de regel gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en onderhoudsvriendelijk.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 – 101 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 880 m3 gas en +/- 2090 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Zeist

Een tussenwoning is een woningtype die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en vooral buiten minimale privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 82 m2 en 124 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1170 kuub gas en gem. 2820 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

De betekenis van een hoekhuis in Zeist is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 86 m2 & 125 m2.
 • Er wordt jaarlijks 3020 kWh stroom + 1400 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Zeist

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 132 m2 – 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3920 kWh stroom & 1880 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 201 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 5010 stroom (kWh) + 2620 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Zeist

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via woningzoeksites als Funda, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Zeist Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je bieding bepaal je op basis van de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze woning deskundige zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. Door middel van het bod, kosten koper (k.k.), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en woningtaxateurs in Zeist

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand bekijk je gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Zeist en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Zeist geeft je natuurlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.950 – €2.800. In de lijst hierna bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Zeist.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zeist. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Zeist

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Zeist en omliggende plekken. Disclaimer: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Hoogbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Zeist kopen?

In de hele gemeente Zeist vind je ongeveer 29.638 huizen. Dit zijn 16.234 (52,2%) koophuizen en 13.404 (47,3%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 121 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €373.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €571.853. De woningmarkt is vrij overspannen. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zeist. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Zeist?

Een huishouden in Zeist heeft een verbruik van gemiddeld 1280 m3 aan gas en 2840 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (880 m3 gas voor verwarming en warm water en 2090 kWh stroom. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (2620 kuub gas en 5010 kWh electriciteit). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Zeist passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Zeist?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 64.905 inwoners in 29.324 verschillende gezinnen. Het gaat om 11.977 eenpersoonshuishoudens, 7.691 huishoudens zonder kinderen en 9.656 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,14 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Allereerst stel je een vraagprijs op en maak je een publiciteitsplan. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Ook moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Zeist?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Zeist bouwen. Informeer bij de gemeente (www.zeist.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 3700, 3701, 3702, 3703, 3704, 3705, 3706, 3707, 3708, 3709.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie