Woning kopen Harlingen

Een woning kopen in Harlingen? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving bestaan er meerdere faciliteiten als winkels en scholen. Ook ontdek je hier een prachtig groen natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 7.909 woningen (55,3% koophuis, 44,6% huur). De prijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €272.258. Op deze website blader je door het laatste woningaanbod in Harlingen, gegevens van makelaarskantoren, taxateurs en financieel adviseurs. Ook lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. benedenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €177.000, de gemiddelde woningprijs is €272.258.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, scholen, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteHarlingen
Postcode8861
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)15.722
Aantal huishoudens7.484
Aantal huishoudens met kinderen2.225
Gemiddelde huishoudensgrootte2,07
Aantal woningen7.909
Aantal koopwoningen6.039
Aantal huurwoningen1.870
Gemiddelde woonoppervlakte124 m2
Gemiddelde WOZ€177.000
Gemiddelde verkoopprijs€272.258
Gemiddeld gasverbruik1210 m3
Gemiddeld stroomverbruik2400 kWh

Woningaanbod Harlingen mei 2024

In het overzicht hieronder bieden we alle huizen die te koop staan in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, bouwjaar, vraagprijs, aantal kamers, perceeloppervlakte, woningtypeen andere eigenschappen zoals verwarming en aanwezigheid van een garage. Neem contact op met het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Terschelling, Vlieland, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren.

woning-te-koop-harlingen

Appartementen te koop Harlingen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, je vind ze veel in het centrum, in de regel gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 97 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 870 m3 gas en +/- 1870 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Harlingen

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: geen garage en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 & 125 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1180 kuub gas + 2190 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Harlingen is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, meer lichtinval en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 83 m2 & 129 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2360 kWh stroom en 1250 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Harlingen

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 125 m2 & 142 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2850 kWh stroom & 1330 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 146 m2 & 203 m2.
 • Verwachting: er wordt 3580 elektra (kWh) en 1720 gas (m3) verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Harlingen

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om te beginnen met een financiële check. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Als hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via websites als Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Harlingen Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze woning deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. Aan de hand van aankoopsom, kosten koper, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en directe verbouwkosten berekent de adviseur hoeveel je moet lenen en welke hypotheek daarbij past. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en woningtaxateurs in Harlingen

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een deskundige die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand tonen wij gegevens van taxatie experts en makelaars in Harlingen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Harlingen geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.700 – €3.150. In de volgende weergave bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Harlingen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Harlingen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Harlingen

In mei 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Harlingen en direct omgeving. Noemenswaardig: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Nationale Hypotheekgarantie.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Wat kost nu een woning in Harlingen kopen?

In de hele gemeente Harlingen vinden we circa 7.909 woonhuizen. Het gaat om 6.039 (55,3%) koopwoningen en 1.870 (44,6%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 124 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €177.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €272.258. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat er maar weinig aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Harlingen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Harlingen?

Een woonhuis in Harlingen kent een gem. verbruik van 1210 m3 aan gas en 2400 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (870 m3 gas en 1870 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1720 kuub gas p/jaar en 3580 kWh elektra). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Harlingen passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Harlingen?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente leven 15.722 mensen in 7.484 verschillende gezinnen. Het gaat om 2.960 eenpersoonshuishoudens, 2.299 families zonder kinderen en 2.225 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,07 mensen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een publiciteitsplan. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Hierna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Harlingen?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Harlingen plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.harlingen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8860, 8861, 8862.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie