Woning kopen Katwijk

Een woning kopen in Katwijk? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Zuid-Holland. In de regio heb je toegang tot allerhande dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast kan je hier genieten van mooie natuurgebieden voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 27.165 huizen (64,8% koopwoning, 35,1% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €388.991. Op dit huizenplatform check je het woningaanbod in Katwijk, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Zuid-Holland.
 • Je vind hier zowel rijtjeshuizen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €321.000, de gemiddelde prijs van een woning is €388.991.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteKatwijk
Postcode2224
Netnummer071 (+3171)
Inwoners (gemeente)65.753
Aantal huishoudens26.615
Aantal huishoudens met kinderen10.666
Gemiddelde huishoudensgrootte2,43
Aantal woningen27.165
Aantal koopwoningen15.993
Aantal huurwoningen11.172
Gemiddelde woonoppervlakte107 m2
Gemiddelde WOZ€321.000
Gemiddelde verkoopprijs€388.991
Gemiddeld gasverbruik1040 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Katwijk mei 2024

Met onze huizenzoeker bieden we alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van woonoppervlakte, woningtype, bouwjaar, vraagprijs, perceeloppervlakte, aantal kamersen extra details als isolatie en aanwezigheid van parkeerplaats. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Wassenaar, Voorschoten, Noordwijk, Hillegom en Teylingen.

woning-te-koop-katwijk

Appartementen te koop Katwijk

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn centraal gelegen, bijna altijd gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en lagere woonlasten.
 • Woonoppervlak tussen de 60 m2 en 97 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 760 m3 gas en tevens 2030 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Katwijk

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 – 112 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1080 kuub gas + 3240 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Katwijk is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 99 m2 & 122 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3390 kWh elektra & 1310 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Katwijk

Een twee onder een kap betekent 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 128 m2 – 140 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3880 kWh stroom + 1550 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 140 m2 & 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4680 elektriciteit (kWh) en 2000 gas (m3) gebruikt.

Stappenplan: een woning kopen in Katwijk

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Katwijk Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Bij het doorlopen van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning af te ronden. Door middel van de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen calculeert de specialist welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaars in Katwijk

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Het taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Bijgaand kan je aan de slag met contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Katwijk en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Katwijk geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur loopt jouw financiële situatie door en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.900 en €3.000. In het schema hier check je adressen van financieel adviseurs in Katwijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Katwijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Katwijk

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Katwijk en direct omgeving. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Lees op deze website ook alles over Levenhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Katwijk kopen?

In deze gemeente Katwijk bestaan er circa 27.165 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 15.993 (64,8%) koophuizen en 11.172 (35,1%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 107 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €321.000 en de gem. verkoopprijs is €388.991. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Katwijk. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Katwijk?

Een woning in Katwijk gebruikt gemiddeld 1040 kuub gas en 2860 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (760 m3 per jaar aan gas en 2030 kWh elektra. Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (2000 m3 gas voor verwarming en warm water en 4680 stroom (kWh)). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Katwijk passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Katwijk?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 65.753 personen in 26.615 verschillende gezinnen. Het gaat om 8.143 eenpersoonshuishoudens, 7.806 families zonder kinderen en 10.666 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,43 mensen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of je eigen netwerk. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in het voorlopige koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Katwijk?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Katwijk bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.katwijk.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 2220, 2221, 2222, 2223, 2224, 2225, 2242.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie