Woning kopen Hoogeveen

Een woning kopen in Hoogeveen? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Drenthe. Op korte afstand zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Daarbij kan je hier genieten van een groen park en natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 25.496 woningen (61,4% koophuis, 37,8% huur). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €272.291. Op deze website ontdek je het nieuwe woningaanbod in Hoogeveen, adresgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Drenthe.
 • Je vind hier zowel starterswoningen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €188.000, de gemiddelde woningprijs is €272.291.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals openbaar vervoer, kinderopvang, scholen, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteHoogeveen
Postcode7901
Netnummer0528 (+31528)
Inwoners (gemeente)55.699
Aantal huishoudens24.351
Aantal huishoudens met kinderen8.406
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen25.496
Aantal koopwoningen18.931
Aantal huurwoningen6.565
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€188.000
Gemiddelde verkoopprijs€272.291
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2710 kWh

Woningaanbod Hoogeveen juni 2024

Met onze woningzoeker maak je kennis met het actuele woningaanbod van juni 2024. Kies op basis van aantal kamers, bouwjaar, ligging, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakteen meer onderwerpen zoals CV-ketel & mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook het woningaanbod De Wolden, Meppel, Borger-Odoorn, Emmen en Hardenberg.

woning-te-koop-hoogeveen

Een appartement kopen in Hoogeveen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en het onderhoud is zeer beperkt. Minpunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle voorzieningen dichtbij en erg waardevast.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 99 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 800 m3 gas & 1840 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Hoogeveen

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: geen garage en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 en 123 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1170 kuub gas & 2530 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Hoogeveen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeshuizen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 en 125 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2670 kWh elektra & 1340 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Hoogeveen

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 130 m2 & 150 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3120 kWh elektriciteit en 1460 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 – 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3810 elektra (kWh) + 1910 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Hoogeveen

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Pararius, Huispedia, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Hoogeveen Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Loop na of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning af te ronden. Door middel van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Helemaal aan het einde maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaars in Hoogeveen

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een passend koophuis. Deze persoon onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een object berekend op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Het taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder kan je aan de slag met gegevens van taxatie experts en makelaars in Hoogeveen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Hoogeveen geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.950 – €2.900. In het schema hier bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Hoogeveen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoogeveen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Hoogeveen

In juni 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de tool hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Hoogeveen en direct omgeving. Disclaimer: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Notariswoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost nu een woning in Hoogeveen kopen?

In de hele gemeente Hoogeveen registreren wij 25.496 woonobjecten. Dit zijn 18.931 (61,4%) koophuizen en 6.565 (37,8%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 128 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €188.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €272.291. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoogeveen. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Hoogeveen?

Een woonhuis in Hoogeveen verbruikt qua energie gem. zo’n 1280 m3 per jaar aan gas en 2710 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (800 m3 gas en 1840 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (1910 m3 gas voor verwarming en warm water en 3810 kWh elektra). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Hoogeveen passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in Hoogeveen?

Dit buurtschap kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente zijn 55.699 inwoners in 24.351 verschillende gezinnen. Dit zijn 8.409 eenpersoonshuishoudens, 7.536 gezinnen zonder kinderen en 8.406 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,23 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats calculeer je de huidige marktprijs en maak je een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. In de volgende stap moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap komen de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Hoogeveen?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Hoogeveen bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.hoogeveen.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 7900, 7901, 7902, 7903, 7904, 7905, 7906, 7907, 7908, 7909.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie