Woning kopen De Bilt

Wil je een woning kopen in De Bilt? Het is een geweldige plek in de provincie Utrecht. In de omgeving bestaan er voldoende faciliteiten zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Bovendien geniet je hier ook van een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente heeft 19.738 woningen (60,4% koopwoning, 39% huurhuis). De gemiddelde prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €634.801. Op dit huizenportaal check je het woningaanbod in De Bilt, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Utrecht.
 • Er is een mix van rijtjeshuizen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €421.000, de gemiddelde verkoopprijs is €634.801.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, winkels, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3721
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)43.137
Aantal huishoudens19.259
Aantal huishoudens met kinderen6.556
Gemiddelde huishoudensgrootte2,2
Aantal woningen19.738
Aantal koopwoningen12.778
Aantal huurwoningen6.960
Gemiddelde woonoppervlakte129 m2
Gemiddelde WOZ€421.000
Gemiddelde verkoopprijs€634.801
Gemiddeld gasverbruik1410 m3
Gemiddeld stroomverbruik3020 kWh

Woningaanbod De Bilt mei 2024

Bijgaand vind je alle huizen die te koop staan in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van bouwjaar, woningtype, aantal kamers, ligging, woonoppervlakte, vraagprijsen andere eigenschappen zoals duurzaamheid en en de aanwezigheid van een balkon. Neem contact op met de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Bekijk ook huizen te koop in Baarn, Bunschoten, Zeist, De Ronde Venen of Stichtse Vecht.

woning-te-koop-de-bilt

Een appartement kopen in De Bilt

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Vergeet niet: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en minder energiekosten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 100 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 850 m3 gas en +/- 2110 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop De Bilt

Een tussenwoning is een woningtype die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn ook waardevast. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 & 123 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1250 kuub gas en +/- 2890 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in De Bilt is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 83 m2 – 122 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3140 kWh stroom + 1520 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen De Bilt

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 133 m2 en 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3820 kWh elektriciteit en 1900 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 – 197 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4790 elektra (kWh) + 2600 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in De Bilt

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in De Bilt zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis af te ronden. A.d.h.v. het geaccepteerde bod, kosten koper, eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in De Bilt

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een specialist die de waarde van een woning bepaalt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Zo’n taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de tabel hieronder vind je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in De Bilt en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in De Bilt geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 – €2.550. In de tabel hieronder verstrekken we adressen van financieel adviseurs in De Bilt.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in De Bilt. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in De Bilt

Afgelopen maand (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in De Bilt en omliggende plekken. Belangrijk detail: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Laagbouwwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost nu een woning in De Bilt kopen?

In de buurt van de gemeente De Bilt vinden we circa 19.738 huizen. De verdeling is als volgt: 12.778 (60,4%) koophuizen en 6.960 (39%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 129 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €421.000 en de gem. marktprijs is €634.801. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er maar beperkt aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in De Bilt. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in De Bilt?

Een woonhuis in De Bilt verbruikt gemiddeld 1410 kuub aardgas en 3020 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (850 m3 gas voor verwarming en warm water en 2110 electriciteit (kWh). Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (2600 kuub aardgas en 4790 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in De Bilt passen duurzame oplossingen als zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in De Bilt?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente verblijven 43.137 inwoners die we kunnen onderverdelen in 19.259 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 7.144 eenpersoonshuishoudens, 5.559 huishoudens zonder kinderen en 6.556 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,2 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Hierna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. Nu starten biedingen en onderhandelingen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in De Bilt?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in De Bilt laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.debilt.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 3704, 3730, 3731, 3732.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie