Woning kopen Alphen aan den Rijn

Een woning kopen in Alphen aan den Rijn? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Zuid-Holland. In de regio heb je toegang tot diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. In aanvulling daarop vind je hier een prachtig groen natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 48.893 woningen (63,4% koopwoning, 36,6% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €360.031. Op dit huizenplatform bieden wij het recente woningaanbod in Alphen aan den Rijn, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Zuid-Holland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van benedenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €264.000, de gemiddelde prijs van een woning is €360.031.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals winkels, kinderopvang, openbaar vervoer, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteAlphen aan den Rijn
Postcode2405
Netnummer0172 (+31172)
Inwoners (gemeente)111.897
Aantal huishoudens48.720
Aantal huishoudens met kinderen17.574
Gemiddelde huishoudensgrootte2,27
Aantal woningen48.893
Aantal koopwoningen31.832
Aantal huurwoningen17.061
Gemiddelde woonoppervlakte113 m2
Gemiddelde WOZ€264.000
Gemiddelde verkoopprijs€360.031
Gemiddeld gasverbruik1090 m3
Gemiddeld stroomverbruik2830 kWh

Woningaanbod Alphen aan den Rijn juni 2024

In het overzicht hieronder blader je door alle huizen die te koop staan in juni 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, woningtype, bouwjaaren andere woningeigenschappen als duurzaamheid en aanwezigheid van een garage. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop, Zoeterwoude, Kaag en Braassem en Leiderdorp.

woning-te-koop-alphen-aan-den-rijn

Studio of appartement kopen in Alphen aan den Rijn

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, bijna altijd gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vergen ook niet al te veel onderhoud. Vergeet niet: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 105 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en +/- 2060 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Alphen aan den Rijn

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Let wel op de volgende punten: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 72 m2 – 115 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1060 kuub gas + 2990 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Alphen aan den Rijn is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere tuin, je hebt meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 95 m2 en 116 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3110 kWh elektra & 1270 m3 gas verbruikt

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Alphen aan den Rijn

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 121 m2 en 153 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3650 kWh stroom en 1460 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je bent lekker op jezelf: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 155 m2 – 194 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4400 elektriciteit (kWh) en 1970 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Alphen aan den Rijn

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Alphen aan den Rijn zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering af te ronden. A.d.h.v. koopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Alphen aan den Rijn

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze persoon zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel vind je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Alphen aan den Rijn en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Alphen aan den Rijn geeft financieel advies en helpt bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. De bank of adviseur loopt jouw financiële situatie door en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.450 en €2.700. In onderstaande lijst bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Alphen aan den Rijn.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Alphen aan den Rijn. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Alphen aan den Rijn

Afgelopen maand (juni 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Alphen aan den Rijn en direct omgeving. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Hypotheekrenteaftrek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe duur is gemiddeld een woning in Alphen aan den Rijn kopen?

In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn er 48.893 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 31.832 (63,4%) koophuizen en 17.061 (36,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 113 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €264.000 en de gem. marktprijs is €360.031. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat maakt dan dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Alphen aan den Rijn. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Alphen aan den Rijn?

Een woonobject in Alphen aan den Rijn heeft een verbruik van gemiddeld 1090 kuub gas en 2830 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (800 m3 gas en 2060 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1970 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 4400 stroom (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Alphen aan den Rijn passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Alphen aan den Rijn?

Deze woonplaats wordt omschreven als erg In de gemeente leven 111.897 mensen die we kunnen onderverdelen in 48.720 verschillende gezinnen. Hier wonen 16.078 eenpersoonshuishoudens, 15.068 gezinnen zonder kinderen en 17.574 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,27 mensen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Nu moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor de koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Alphen aan den Rijn?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Alphen aan den Rijn plaatsen. Informeer bij de gemeente (www.alphenaandenrijn.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 2400, 2401, 2402, 2403, 2404, 2405, 2406, 2407, 2408, 2409.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie