Woning kopen Apeldoorn

Plannen om een woning te kopen in Apeldoorn? Het is een gezellige plaats in de provincie Gelderland. In en rondom deze plek zijn er diverse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarbij tref je hier een mooi en rustig natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 74.184 woningen (60,2% koop, 39,7% huurhuizen). De huizenprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €379.364. Op dit woningportaal check je het laatste woningaanbod in Apeldoorn, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Verder lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Gelderland.
 • Je vind hier zowel kamers, appartementen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €262.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €379.364.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals winkels, scholen, restaurants, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Gelderland
GemeenteApeldoorn
Postcode7311
Netnummer055 (+3155)
Inwoners (gemeente)163.818
Aantal huishoudens73.518
Aantal huishoudens met kinderen24.329
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen74.184
Aantal koopwoningen52.625
Aantal huurwoningen21.559
Gemiddelde woonoppervlakte117 m2
Gemiddelde WOZ€262.000
Gemiddelde verkoopprijs€379.364
Gemiddeld gasverbruik1210 m3
Gemiddeld stroomverbruik2830 kWh

Woningaanbod Apeldoorn mei 2024

In het schema hierna blader je door de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Zoom verder in op perceeloppervlakte, aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, woningtype, bouwjaaren extra details als energieprestaties en rolstoelvriendelijk. Bel of mail de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Bekijk ook woningen die te koop staan in Voorst, Deventer, Berkelland, Bronckhorst of Lochem.

woning-te-koop-apeldoorn

Appartementen te koop Apeldoorn

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn niet duur, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en je hebt weinig onderhoud. Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en lagere woonlasten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 99 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 800 m3 gas + 1980 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Apeldoorn

Een tussenwoning is een woningtype waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 & 106 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1030 kuub gas en tevens 2780 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Apeldoorn is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 81 m2 en 118 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2870 kWh stroom en 1220 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Apeldoorn

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 123 m2 & 143 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3260 kWh stroom + 1460 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 144 m2 en 196 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4010 elektra (kWh) & 2050 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Apeldoorn

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te weten. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als hij berekend heeft wat je budget is kan de zoektocht beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Apeldoorn Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Jouw bod bepaal je op basis van de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis in orde te maken. Op basis van aankoopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Apeldoorn

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Zo’n taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder kan je aan de slag met namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Apeldoorn en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Apeldoorn geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.600 en €2.900. In onderstaande lijst bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Apeldoorn.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Apeldoorn. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Apeldoorn

Recent (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Apeldoorn en net daarbuiten. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost gemiddeld een woning in Apeldoorn kopen?

In de gemeente Apeldoorn zijn er 74.184 woonobjecten. Er zijn 52.625 (60,2%) koophuizen en 21.559 (39,7%) huurwoningen. De gem. vloeroppervlakte is 117 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €262.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €379.364. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Hierdoor kunnen we stellen dan het aanbod klein is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Apeldoorn. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Apeldoorn?

Een huis in Apeldoorn heeft een verbruik van gemiddeld 1210 m3 gas en 2830 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (800 m3 gas voor verwarming en warm water en 1980 kWh elektra. Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (2050 m3 aan gas en 4010 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Apeldoorn passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie, zonneboiler toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type gezinnen wonen in Apeldoorn?

Deze omgeving kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 163.818 personen die we kunnen onderverdelen in 73.518 gezinnen. Het betreft 26.565 eenpersoonshuishoudens, 22.624 families zonder kinderen en 24.329 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,17 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Populaire kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan regel je enkel nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Apeldoorn?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Apeldoorn laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.apeldoorn.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 7300, 7301, 7302, 7303, 7311, 7312, 7313, 7314, 7315, 7316, 7317, 7320, 7321, 7322, 7323, 7324, 7325, 7326, 7327, 7328, 7329, 7331, 7332, 7333, 7334, 7335, 7336.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie