Woning kopen Sluis

Ga je een woning kopen in Sluis? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Zeeland. In de regio vind je allerhande faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Ook is er vlakbij een groen park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 14.152 huizen (65,9% koopwoning, 27,9% huurhuizen). De koopsom van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €294.425. Op deze website vind je het laatste woningaanbod in Sluis, contactgegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekadviseurs. Ook vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Zeeland.
 • Er is een mix van bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €220.000, de gemiddelde transactieprijs is €294.425.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals winkels, natuurgebieden, kinderopvang, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Zeeland
GemeenteSluis
Postcode4501
Netnummer0117 (+31117)
Inwoners (gemeente)23.210
Aantal huishoudens11.278
Aantal huishoudens met kinderen3.066
Gemiddelde huishoudensgrootte2,04
Aantal woningen14.152
Aantal koopwoningen12.163
Aantal huurwoningen1.989
Gemiddelde woonoppervlakte132 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€294.425
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2480 kWh

Woningaanbod Sluis mei 2024

In het schema hierna tref je optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Zoek specifiek o.b.v. aantal kamers, bouwjaar, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakteen andere eigenschappen zoals energieprestaties of aanwezigheid van een garage. Neem contact op met de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Terneuzen, Hulst, Noord-Beveland, Goes & Borsele.

woning-te-koop-sluis

Eigen appartement kopen in Sluis

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 en 93 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 780 m3 gas en +/- 1820 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Sluis

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 76 m2 en 118 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1110 kuub gas en gem. 2200 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Sluis is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 88 m2 & 122 m2.
 • Schatting: er wordt 2280 kWh stroom & 1250 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Sluis

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 125 m2 en 141 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh stroom & 1220 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en buiten je huis en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 152 m2 & 205 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3100 stroom (kWh) en 1640 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Sluis

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra hij berekend heeft wat je kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via websites als Funda, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Sluis Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis af te ronden. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen calculeert de specialist wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek geschikt is. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Sluis

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder tonen wij contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Sluis en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Sluis helpt je van A tot Z bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.950 & €3.150. In de opsomming hierna tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Sluis.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sluis. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Sluis

In mei 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Sluis en direct omgeving. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over BKR en leningen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Sluis kopen?

In de hele gemeente Sluis vinden we circa 14.152 woonhuizen. Er zijn 12.163 (65,9%) koopwoningen en 1.989 (27,9%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 132 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €220.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €294.425. De woningmarkt is vrij oververhit. Je moet er rekening mee houden dat dat je niet veel te kiezen hebt en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Sluis. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Sluis?

Een woning in Sluis heeft een verbruik van gemiddeld 1270 m3 per jaar aan gas en 2480 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (780 m3 gas en 1820 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1640 kuub aardgas en 3100 stroom (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Sluis passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor huishoudens wonen in Sluis?

Deze omgeving heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente verblijven 23.210 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.278 huishoudens. Het betreft 4.215 eenpersoonshuishoudens, 3.997 huishoudens zonder kinderen en 3.066 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,04 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media. Vervolgens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering via een notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Sluis?

In deze regio vind je diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Sluis laten ontwerpen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentesluis.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 4524.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie